Artikel om hur Crdl används i Tønder kommun i Danmark

Posted by Nathalie on 12th March 2024

Livskvalitet

Case: Demensvänligt IT-verktyg stimulerar sinnen hos personer med kognitiv sjukdom i Tønder kommun i Danmark.

Boende på vårdboenden i Tønder kommun kan få sina sinnen stimulerade via det demensvänliga IT-verktyget Crdl, som spelar upp ljud när man rör vid det. Det lugnar rastlösa boende och hjälper boende att kommunicera. För båda målgrupperna visar erfarenheterna att det ökar de boendes livskvalitet.

Uppdaterad den 15 mars 2023

I Tønder kommun använder vårdpersonal på kommunens vårdcentraler IT-verktyget Crdl för att stimulera sinnena och skapa lugn och närvaro för boende med demenssjukdom. Den sensoriska beröring som sker när Crdl används väcker delar av hjärnan som personen inte längre har tillgång till på grund av sin sjukdom. Målgruppen för IKT-verktyget är alla äldreboenden, men i synnerhet boende med inrikting kognitiv sjukdom som till följd av sjukdomen är antingen rastlösa eller tillbakadragna eftersom de inte längre klarar att kommunicera.

 

Det demensvänliga IT-verktyget Crdl är en liten oval “dator” som är täckt med trä för att den ska kännas bekväm. Crdl är lika stor som en amerikansk fotboll och i varje ände finns ett markerat område med ett gummimembran. IT-verktyget aktiveras genom att man bildar en kedja där två händer placeras på gummimembranen. När det aktiveras spelar IT-verktyget upp ett ljud.

Tønder kommun skaffade det första exemplaret av IT-verktyget i november 2021 och har sedan dess köpt in exemplar så att alla äldreboenden äger minst en Crdl. För närvarande använder en representant för vårdpersonalen IT-verktyget med en boende åt gången, där de två bildar en kedja med händerna. Det är möjligt att bilda en kedja med många boende, så länge de två sätter händerna på de två gummimembranen i slutet av kedjan. Det kan bli aktuellt eftersom Tønder kommun planerar att utbilda anhöriga i att använda Crdl, eftersom den sensoriska stimuleringen kan hjälpa dem att återupprätta kontakten med sina nära och kära.

 

Sensorisk stimulering främjar välbefinnandet hos demenssjuka boende Preliminära erfarenheter från

Erfarenheter från Tønder kommun visar att sinnesstimulering ökar livsglädjen hos männsikor med kognitiv sjukdom, eftersom de upplever lugn och närvaro och kan kommunicera lättare. Demenssamordnaren i Tønder kommun, Heidi Bøgelund Clausen, säger att igenkännbara ljud i kombination med sinnlig beröring hjälper invånarna att känna sig själva och uttrycka sig, vilket många har svårigheter med.

Demenssamordnaren tillägger att en positiv effekt är att vårdpersonalen i vissa fall lär känna den boende bättre eftersom den boende öppnar sig lättare. En annan grupp som Tønder kommun anser att Crdl har en positiv effekt på är boende som upplever rastlöshet på grund av sin sjukdom. Heidi Bøgelund Clausen säger att användningen av Crdl garanterar närvaro och lugn under tiden, men även efteråt, eftersom den boendes sinnen stimuleras och blir naturligt trött.

 

"Välfärdsteknik ger större jämlikhet i kommunikationen, som normalt inte är jämlik. Vårdpersonalen kan prata, med boende som inte längre har det talade språket ".

- John Zachariasen, områdeschef för vård och omsorg i Tönder kommun.

 

En teknik som utvecklats på grundval av djupgående forskning.

Det demensvänliga IKT-verktyget utformades av en nederländsk arkitekt. Crdl utvecklades efter att arkitekten gjort observationer på nederländska vårdcentraler för boende med kognitiv sjukdom. Dessutom kvalificerades Crdl av experter på området. Tønder kommun fick kännedom om det demensvänliga IT-verktyget genom en samarbetspartner från Nederländerna. Inledningsvis deltog en liten grupp bestående av chefer och demenssamordnare i ett möte med tillverkaren, som introducerade dem för tekniken. Därefter lärde sig ett 40-tal kommunanställda, däribland demenssamordnare och vårdpersonal, att använda tekniken, och de har sedan dess utbildat den återstående vårdpersonalen. Tekniken infördes först på ett av kommunens vårdcentraler, men rullades senare ut till alla vårdcentraler i kommunen.

 

Så här använder vårdpersonalen det demensvänliga ICT-verktyget

Vårdpersonalen utforskar det levda livet

Innan vårdpersonalen använder IKT-verktyget med en boende för första gången är de nyfikna på den boendes liv. Detta är viktig kunskap för att vårdpersonalen ska kunna spela upp ett ljud på IKT-verktyget som framkallar minnen och igenkänning hos den boende i fråga. Om en boende till exempel har bott nära kusten kan vårdpersonalen spela upp ljud från havet. Fem olika ljudinställningar ingår i en Crdl. Dessutom har Tønder kommun köpt in 10 till, så att det finns så många ljud som möjligt som kan väcka minnen hos de boende i målgruppen.

Den boendes beteende observeras av vårdpersonalen.

Det är viktigt att vårdpersonalen känner av hur den boende reagerar när han eller hon presenteras för IKT-verktyget. Vissa boende kan vara skeptiska när de först ser Crdl, medan andra är nyfikna på vad det är. Om den boende är skeptisk börjar vårdpersonalen använda IT-verktyget bara genom att spela upp ett ljud, och engagerar sedan den boende om denne visar intresse.

Vårdpersonalen bildar en kedja med den boende

För att Crdl touch ska kunna översättas till ljud är det viktigt att användarna bildar en sluten krets. När den boende är redo tar vårdpersonalen den boendes hand och lägger den på IT-verktyget. Vårdpersonalen lägger också en hand på IT-verktyget och på så sätt bildas en sluten krets. Vårdpersonalen kan sedan beröra den boendes hand, underarm eller ansikte på olika sätt. De kan t.ex. lägga sin hand ovanpå den boendes och peta, stryka eller klämma på den boendes händer. Olika beröringar ger upphov till olika ljud. Om vårdpersonalen har problem med att använda CRDL kan de söka råd hos kommunens demenssamordnare.

 

Goda råd från Tønder kommun

Ge ett brett stöd från ledningen

Att använda ett nytt IT-verktyg för att ge vård till boende med kognitiv sjukdom kräver att vårdpersonalen har fullt stöd från ledningen för att använda det och utbilda varandra i det. Med andra ord har ledningen ett ansvar för att se till att

Att det skapas en ram för att använda det demensvänliga IKT-verktyget i det dagliga livet. Tønder kommun har goda erfarenheter av att notera på sjuksköterskornas arbetslistor vilken personal som använder Crdl, när och med vilken invånare. Det bidrar till personalens medvetenhet om it-verktyget.

Systematisera arbetet med det demensvänliga IT-verktyget.

Det är absolut nödvändigt att vårdpersonalen vet var Crdl finns när de behöver det. Därför har vårdcentralerna IT-verktyget på en fast plats. Dessutom anger vårdpersonalen i Tønder kommun på sin arbetslista vem som använder Crdl och när, så att personalen vet vem som senast hade verktyget om det inte går att hitta på den fasta platsen.

 

FAKTA

Syfte

Att skapa välbefinnande hos boende med demenssjukdom genom närvaro och sensorisk beröring och minska användningen av antipsykotiska läkemedel.

Tid

Den tid som vårdpersonalen spenderar med boende från målgruppen med hjälp av IKT-verktyget CRDL ingår i vårdpersonalens ordinarie arbetsrutiner.

Ekonomi

Tønder kommun har köpt in tio demensvänliga IT-verktyg som var och en kostar cirka 75000 svenska kronor. Kostnaderna täcks inom ramen för kommunens budget för området.

Personal

Vårdpersonalen använder IT-verktyget tillsammans med de boende och får vid behov stöd av kommunens demenssamordnare.